Ingredienser

  • Fisk

800 gram röding, eller öringfilé

1 msk rapsolja

salt

peppar

  • Mos

600 gram mandelpotatis

0,5 dl olivolja

flingsalt

vitpeppar

  • Smörsås

1 st Schalottenlök(ar)

1 msk smör

1 dl fiskbuljong, (av tärning eller konc fond)

1 dl grädde

50 gram smör

1 st citron(er), skal och saft

  • Tapenade

2 skiva(or) vitt bröd

0,5 st citron(er), skal och saft

persilja, timjan och dill, några nypor av vardera

Tillagning

1. Smakrik fisk och syrlig sås. Då vill vi ha ett smakrikt vitt med friskhet, till exempel: Stoneleigh Chardonnay, 102 kronor, 2006, Marlborough Nya Zeeland, 6427. Vintips: Jens Dolk Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix

2. Börja med tapenaden. Kör brödet i matberedaren tillsammans med citronskal och örter. Ingen vätska skall tillsättas.

3. Skala och koka mandelpotatisen mjuk. Låt den ånga av ordentligt. Mosa ihop den med olivoljan med en sked.

4. Smaka av med flingsalt och vitpeppar. Moset skall inte vara helt slätt utan ha potatisbitar kvar.

5. Gör såsen medan potatisen kokar. Skala och hacka schalottenlöken och bryn den i 1 msk smör.

6. Tillsätt fiskbuljongen och koka ihop en stund. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare. Sila bort lökhacket.

7. Hetta upp såsen igen och vispa i smöret klickvis. Smaka av med salt och peppar samt citronskal och citronsaft efter smak.

8. Håll såsen varm men låt den helst inte koka.

9. Värm ugnen till 225 graders övervärme.

10. Skär fisken i portionsbitar. Stek den i rapsolja tills fisken är klar och skinnet riktigt knaprigt. Salta och peppra.

11. Lägg fisken på ett ugnsfast fat och fördela tapenaden över filéerna. Griljera i ugnen i 1–2 minuter så att citron- och örtblandningen får lite färg.

12. Fördela potatisen på tallrikar och lägg en bit rödingfilé ovanpå. Droppa såsen runt om.