Citrus- och kumminstekt gösfilé på bönbädd med skordalia

Ingredienser

  • 550 gram gösfilé
  • Bönbädd
  • brytbönor
  • vaxbönor
  • haricots verts
  • smör
  • salt

Citrus- och kumminsås

  • 1 msk honung
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 msk kummin, hel, krossad i mortel
  • 1 st apelsin(er)
  • 1 st limefrukt(er)
  • 1,5 st citron(er)
  • 2 st vitlöksklyfta(or)

Skordalia

  • 300 gram potatis(ar)
  • 1 st äggula(or)
  • 2 dl olivolja
  • 1 st citron(er)
  • salt
  • peppar
  • 2,5 st vitlöksklyfta(or)

Tillagning

1. Citrus- och kumminsås: Riv tunna strimlor av skalet på citrusfrukterna med ett zestjärn. Pressa därefter frukterna i en hög mixer tillsammans med zesten och övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

2. Skordalia: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna av och pressa den i en varm skål (gärna i keramik). Tillsätt pressad vitlök, citronsaft, salt och peppar. Rör ner olikoljan i en stråle, konsistensen ska bli en ganska lös puré (späd eventuellt med varmt vatten).

3. Bönbädd: Koka bönorna i lättsaltat vatten i ett par minuter. Häll av vattnet och slunga dem i smör, smaka av med salt och peppar.